A legtöbb ember életében elérkezik a pillanat, amikor úgy dönt, hogy kutyavásárlásra adja a fejét. Ez a mozzanat azonban nagy mértékben különbözik attól, mint amikor a kisboltba leszaladunk egy liter tejért. Egy élőlény megvásárlása gondos előkészületeket és felkészülést igényel. De hogyan és hol vásároljunk ebet? Melyik számunkra a legmegfelelőbb fajta? Mi a különbség tenyésztő és szaporító között? Valamint mit jelent az, hogy fajtatiszta és keverék? 

Nos, vágjunk bele! 

Az első kérdés, amit fel kell tennünk: kinek van szüksége a kutyára? Itt lépnek életbe a legfontosabb ALAP szabályok, nevezetesen:

1. SOHA ne vásároljunk kutyát (semmilyen állatot) a gyermek nógatására!

Ez a szabály kb. egy fiatalember 12-13 éves koráig érvényes. Sajnos fiatalabb korban könnyedén alakulhat úgy, hogy a gyermeknek egy ideig nagyon "izgalmas" lesz a kis jószág, az, hogy egy álma teljesült és egy édi-bédi, puha, nyalogatós, bújós szőrcsomó került a tulajdonába, de rövidebb-hosszabb idő után rá fog unni. Ez nem azt jelenti, hogy később esetleg nem fogja szeretni az állatot és időnként nem fogja megsétáltatni vagy foglalkozni vele, de a felelősség teljes mértékben a szülőé! Tudatában kell lenni annak, hogy a kutya gondozása a felnőttekre fog hárulni, nem várható el a gyerektől, hogy egyedül képes legyen ellátni egy élőlényt, miközben még ő maga is támogatásra szorul. A kutya gyorsan megnő, már nem kajla kölyök lesz, hanem akaratos, erős eb, akinek folyamatos lemozgatásra, tanításra és ápolásra van szüksége.

Természetesen a legcsodálatosabb dolog, ha egy gyermek állatok közelében nő fel, a legjobb, ha a családban a kezdetektől van cica-kutya, mert pozitív hatással van a kicsi fejlődésére (empátia kialakulása, érzékenység, együttérzés, felelősségvállalás megtanulása egy másik életért), de saját kutyát ne vegyünk az említett kor alatt!  

2. SOHA ne vegyünk kutyát karácsonyra-húsvétra-ünnepnapra a másik fél beleegyezése nélkül!

Még ha tudunk is arról, hogy egy szerettünk/barátunk régóta vágyik egy bizonyos fajtára, soha ne lepjük meg egy kisállattal! Nem tudhatjuk, hogy éppen abban az időben képes-e egy kutya fogadására, ellátására, belefér-e az életébe egy állat gondozása. Ha mindenképpen szeretnénk kutyát ajándékba adni, előtte konzultáljunk az adott személlyel és együtt ki lehet választani a kölyköt, aminek a kötségeit álljuk, megvesszük a szükséges felszereléseket stb. 
De felejtsük el a dobozból-kiveszem-a-kutyát! Sok szerencsétlen eb köt ki ilyen okból az utcákon és menhelyeken.

A legfontosabbakat tehát tisztáztuk. A következőkben azt taglaljuk, mi a teendő, ha a saját vagy családunk részére szeretnénk egy kutyát.
Ezeket a kérdéseket mindenképpen gondoljuk és beszéljük át:

1. Milyen lakókörnyezetben élünk?

Általános szabály, hogy a kutya NEM kerti dísz! Remek dolog, ha van egy hatalmas kertes házunk, ahol a kutya tud szaladgálni és játszani, de önmagát nem fogja elszórakoztatni, ha mi nem foglalkozunk vele...Azaz de, például gödröt ás, virágokat tép ki, fát rág. Még ha kertben is óhajtjuk tartani az ebet, a mindennapos foglalkozás, sétálás, más kutyákkal való találkozás és játék nem maradhat ki az állat életéből!
Egy kis-közepes testű kutya remekül érezheti magát panellakásban is, ha naponta legalább háromszori sétában részesül és sűrűn lehetősége van a gazdáknak alaposabb lemozgatásra is (pl. túrázás, kutyás sportok, séta a parkban, nem csak egy rövid kör a háztömb körül).

2. Mennyi időt tudunk a kutyával tölteni?

A kutya falkalény, őse a farkas szoros kapcsolatban él a többi falkataggal. A kutya számára mi, a család, vagyunk a falka, ezért velünk szeretné tölteni az idejét, a mi közelünkben. Néhány órát minden kutya képes nyugodtan, egyedül eltölteni (megfelelő szoktatás és nevelés után), de mindig ügyeljünk arra, hogy a napi kapcsolat meg legyen az ebbel!

3. Milyen célra szeretnénk kutyát?

Talán ez az egyik leglényegesebb szempont. Családi kutyát szeretnénk, akivel vasárnap délutánonként elmegyünk kirándulni? Imádok futni járni, ezért szeretnék magam mellé egy négylábú társat? Szeretném magam kipróbálni a terelésben, ezért egy juhászkutyára lenne szükségem? A bátyámmal elkezdtünk vadászni járni, ezért úgy döntöttünk, beszerzünk egy apportírozó vadászkutyát?  

Csupán néhány példa a fenti kérdésre. Alaposan gondoljuk át, hogy az életstílusunk, terveink és vágyaink mellé melyik kutya lenne a legmegfelelőbb. A fajták igényeiről tájékozódhatunk a tenyésztőknél (https://www.kennelclub.hu/), akik minden kérdésünkre készséggel felelnek és segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb fajtát.

FONTOS:  Amennyiben nem kiállítási és tovább tenyésztési célra veszünk fajtatiszta ebet egy tenyésztőtől, mindenképpen ivartalanítsuk az állatot a felesleges szaporulat és nem kívánt betegségek (pl. méhrák) elkerülése érdekében!

4. Tisztában vagyunk-e egy kölyök igényeivel, vagy felnőtt állatot szeretnénk?

Egy kölyök, akárcsak egy kisgyermek, keveset tud még a világról. Nem ismeri a veszélyeket, korlátokat és szabályokat. Egy kölyökkutyát gondos odafigyeléssel szocializálni kell, társaságba vinni, jutalmazással nevelni, megfelelő étrenden tartani, hogy a teste egészségesen fejlődjön. Egy kölyök általában 8 hetesen kerül az új otthonába, elválasztva a testvéreitől és anyjától, ezért kezdetben fokozattan kell ügyelni arra, hogy beszokjon az új környezetébe. Sokan döntenek felnőtt kutya vásárlása vagy befogadása mellett, mert ebben az esetben a kölyökkori rágcsálások, tombolások és rosszaságok már elmúltak és egy érett, kiforrott kutyát kapnak. Ebben az esetben azonban már nehezebb a kutyát a saját „igényeink” szerint formálni és tanítani. Minden ember feladata eldönteni, hogy babakorától szeretne-e részese lenni egy kutya életének, vállalva a kutyaoviba, majd kutyaiskolába járást, a szobatisztaságra nevelést és egyéb feladatokat, vagy egy felnőtt ebet enged be az életébe.

5. Mi a helyzet a mozgással?

Azaz, mennyire vagyunk aktívak vagy lusták. Tudnunk kell, hiszen csak ebben az esetben tudjuk a számunkra legmegfelelőbb mozgásigényű fajtát kiválasztani.

6. És a pénztárcánkkal?

Bizony, egy kutya tartása nem kevés pénzbe kerül. Habár minden kutya ugyanolyan ellátást és gondozást igényel, vannak különbségek. Egy hosszabb szőrű fajta esetén szükség van időszakos kozmetikázásra, amit egy rövidebb szőrűnél mi is könnyedén megoldhatunk. Egy 50 kilós kutya pedig értelemszerűen többet eszik, mint egy pár kilós szobacirkáló. A költségvetésünket alaposan gondoljuk át, hogy mennyire fér bele egy kutya gondozása: az évenkénti oltás, rendszeres féregtelenítés, paraziták elleni védelem, nyakörv, póráz, fekhely ára, ivartalanítási költségek, esetleges balesetek és betegségek díja…A lista folytatható a végtelenségig.
FIGYELMEZTETÉS: Egy kutya átlag 10-15 évig az életünk részévé válik. Élete végéig gondoskodnunk kell róla, bármi is történik ez idő alatt. Egy kedvtelésből tartott állatka ideális esetben a család tagja, aki feltétlen szeretetünket és támogatásunkat kell, hogy élvezze!

Ha mindezekre megadtuk a jó választ, akkor a következő lépés: honnan, kitől vegyük meg a kutyust?

Darázsfészekbe nyúlunk ezzel a kérdéssel, hiszen a következő fogalmakkal még napjainkban sincsen az emberek nagy része tisztában.

1. Menhelyek és fajtamentő szervezetek, ahol ezer és ezer szempár vágyik az otthonra

A menhely és gyepmesteri telep nem egy fogalom! A gyepmestereket az önkormányzatok tartják fent, feladatuk a városi kóbor ebek begyűjtése és bizonyos karantén idő lejárta után a kutyák elaltatása. Az ide kerülő állatok megmentése érdekében jöttek létre a menhelyek, amelyek többnyire az adó 1%-okból tartják fent magukat. Ők egyetlen kutyát sem altatnak el, amennyire a férőhelyük engedi, minden állatot befogadnak, ellátnak, gondoznak és igyekeznek szerető gazdára lelni nekik. Sokan úgy gondolják, hogy egy menhelyről ingyen, vagy nagyon olcsón vihetnek el kutyákat, hiszen „úgyis örülnek ott, hogy legalább valaki elviszi őket”. Ez nem igaz. A menhelyen dolgozók többsége szabad idejében, saját erőből és pénzből végzi ezt a munkát, hogy védenceinek a legjobb otthont találja meg, ezért igenis, válogatnak. Nem szeretnék, hogy a sokat szenvedett állataik ismét náluk kössenek ki.
Tehát, igen, a menhelyi örökbefogadásnál is fizetni kell (ivartalanítás, microchip díja, valamint korábbi orvosi költségek és ellátás).
A fajtamentő szervezetek a menhelyeknek bizonyos alfajai, akik kimondottan egy kutyafajta mentésére specializálódtak (pl. szánhúzók, brit pásztorkutyák, vizslamentés).

Akkor keresgélj menhelyen, ha:
- Nem kiállítási célra keresel fajtatiszta kutyát
- Nincsen egy bizonyos kedvenc fajtád, imádod a különleges keverékeket
- Szeretnél megmenteni egy állatot a kenneltől, bezártságtól
- Meg szeretnéd mutatni egy szenvedő kisállatnak, hogy milyen is boldog, emberi családban élni
- Támogatni szeretnéd a menhelyen dolgozók munkáját
- Készen állsz arra a feltétlen szeretetre, amit egy megmentett kutyus képes nyújtani
- Fel vagy készülve arra, hogy egy menhelyi kutya sajnos átélt már bizonyos traumákat

Akkor keresd fel a fajtamentőket, ha:
- Van egy kedvenc fajtád, de nem szükséges számodra a pedigré, a show-k világa,
valamint az összes többi pont, ami fentebb lett felsorolva.

2. Szaporítók, akiktől SOHA ne vásárolj állatot!

Néhány hirdetés, ami tőlük származik:

"Eladó Labrador retriever kiskutyák foglalhatók november közepén kerülnek a gazdikhoz oltva kiskönyvel féregtelenítve adom!”

"Fajtatiszta Labrador retriever kiskutyák lefoglalhatók,elöjegyezhetők 3 szór féregtelenítve oltási kiskönyvel kerülnek leendő gazdijukhoz!"

A hirdetések szövege szó szerinti másolat. Nos, mi itt a probléma?

Első: a 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet szerint, mely a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szól, minden egyes kölyök csak egyedi, regisztrált microchippel ellátva kerülhet az új tulajdonosához. De ez csak egy apró, a többihez képes elenyésző hiba.

Egy szabály, amit minden kutyavásárlónak tudnia kell: egyetlen kutya sem nevezhető pl. labrador retrievernek, amennyiben nincsen törzskönyve! A törzskönyv bizonyítja több generációra felmenően a kutya őseit, dokumentálva a fajtát. Ennek hiányában a fajtatisztának látszó eb csupán keveréknek nevezhető. A törzskönyv nem maga a papír, nem az kerül több ezer forintba! Erről részletesen később…
 
De kik is a szaporítók? Olyan emberek, akik időnként buta kedvtelésből („szerezzünk már a Szuzinak egy fiút, biztos ő is vágyik rá, egyszer szülnie kell”) almot hoznak le a kutyájuktól. Ők nem gonoszságból, csupán tudatlanságból szaporítanak egy fajtát, úgy, hogy egyáltalán nem lehetnek biztosak benne, hogy a két, látszatra egyfajta kutya esetleg nem rokona-e egymásnak. A szaporítók rosszabb típusa az, aki tudatosan elleti és pároztatja a látszatra spániel vagy vizsla kutyáit, az anyagi haszon reményében. Ezek a pár tízezres forintos kölykök gyorsan elkelnek, azonban a leendő gazdik nem tudják, milyen károkat okoznak ezzel. A szaporító tovább szaporít, kihasználja szerencsétlen állatait. A szaporítótól vett kölykök sok esetben betegek vagy betegséghordozók, hiszen a szülők nincsenek rendesen gondozva, betegségekre szűrve, nem lehet tudni a felmenőikről semmit. A szaporítót nem érdekli, hová kerülnek az állatai, csak keljenek el, minél gyorsabban.

SOHA NE VÁSÁROLJUNK SZAPORÍTÓTÓL!

Jegyezzük meg, hogy azt az összeget, amit egy szaporítós kutya vásárlása esetén megspórolunk, lehet, hogy később tízszeresen kell majd az állatorvosnak kifizetnünk a különböző betegségek miatt. A kezdő ár, ami egy kutyusért kiadunk, elenyésző része az évek alatti mennyiségnek, ezért nem szabad bedőlni a szaporítók által kínált "olcsó" árnak! 

3. A tenyésztők

Ilyen hirdetéseket keressünk, amennyiben egy bizonyos fajtára vágyunk, egészséges, szocializált kölyökre:

"Golden Retriever törzskönyves kiskutyák

Mediguard Kennelben 2017.09.21-én 8 db kiskutya született, két szukának keresünk gondos gazdit egy életre. Szülők érdemei: 6 ország Champion cím, több mint 40-CAC és 18-CACIB győzelem, 1-Club Winner, 2- BOB , 3-BOS, 8-BOG. A kölykök leghamarabb 8 hetesen (2017.11.17-én) vihetőek el: - törzskönyvvel, mikrochippel ellátva - szerződéssel - oltva, féregtelenítve - bőséges kölyök-csomaggal. 
APA> OSKAR MEDIGUARD
ANYA> RABBIT-HUNTER GOLDENS FONDA

Ar 210.000 FT"

"Rövidszőrű Magyar Vizsla kölykök keresik leendő gazdájukat, a Császtai Vadász Kennelből.
Az október 8-án született kölykök nyolcan vannak: négy fiú, négy lány. Szüleik aktív, eredményes munkakutyák, rendszeresen vadásznak! Apa: Váczi Vitéz Füge (2xVAV, AV, KV, TSz, PRA0, HD-A), Anya: Csővárberki Vigasz (R.Cac, VAV, AV, KV, TSz, HD-C).
A kicsik gyönyörűek, aktívak, jó idegrendszerűek, gyorsan fejlődnek. Kutyák és gyerekek között cseperednek, a maximális szocializáció garantált! :)
Származási lappal (törzskönyvvel), oltási könyvvel vagy útlevéllel és adás-vételi szerződéssel kerülnek átadásra. Nyolc hetes koruktól (dec. 3.) vihetőek el.
Kérésre természetesen szívesen küldök sok-sok fotót a kölykökről, a szülőkről és származási lapjukról, vagy személyesen is megtekinthetőek.
A kicsik ára: 70.000 Ft/db"

Látjuk a különbséget a szaporítók hirdetéseivel szemben?

Akkor vásárolj törzskönyves kutyát, tenyésztőtől, ha:
- Biztos akarsz lenni benne, hogy valóban a fajtának megfelelő kinézetű, habitusú kutyát kapsz!
- Biztos akarsz lenni benne, hogy egészséges lesz a négylábú barátod!

A törzskönyves kutyák ára azért magas, mert a szülőket rendszeresen kiállításokra viszik, sok esetben külföldre, tenyészszemlére, igazi munkakutyák vagy sportoló ebek, valamint a fajtabetegségekre szűrve vannak. Egy törzskönyves kutyánál nem a papírt kell kifizetni, hanem azt a rengeteg energiát és pénzt, amit a tenyésztő beléjük fektet. Egy igazi, megbízható tenyésztő sosem a profitra hajt! Számára a legfontosabb, hogy minden kölyök a lehető legtökéletesebb gazdihoz kerüljön, ezért nagyon megválogatják, kinek adnak el egy kutyust. Amennyiben azonban tudatosan állunk a vásárláshoz, és készen állunk egy fajtára, akkor keressünk fel minél több kennel alapítóját! Minden kérdésünkre szívesen válaszolnak, elmondják a fajta igényeit, mikor várható náluk a következő alom, milyen felmenőktől, és egy életen át szemmel követik az utódok sorsát.

Remélem, hasznukra vált ez a néhány jó tanács és ismertetés.

Ha megvásároljuk a tökéletes kutyát, biztosak lehetünk egy életen át tartó szeretetben és hűségben.
Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!