Mit tegyen az ember fia-lánya, ha fagyos, sarkvidéki szél fúj a nemes osztrák fővárosban az adventi utazása idején?

Néhány tanács azoknak, akik másabb élményre vágynak a szokásos puncs-sült gesztenye kombónál.

1. Nézd meg a  metró aluljárót!

Meleg, fedett terület és még csak a lábainkat sem kell túlságosan megerőltetni, ugyanis a mozgólépcsőt használatba lehet venni. Elképesztő a különbség a budapestihez képest: a peronok tiszták, makulátlanok, karban vannak tartva és a metrószerelvények szintén kiváló állapotúak. 
Nem kell felszállni rájuk, de egy kis bambulásra tökéletes helyszín. El lehet gondolkozni közben azon, hogy vajon az a rengeteg osztrák ember hová tart, merre, hol dolgozik, hogyan élhet?

2. Mit szólnál a Volkstheater bejáratához?

Impozáns, gyönyörű épület már kívülről is, kifüggesztve néhány német nyelvű plakáttal, amik segítségével lehet gyakorolni a nyelvet. 

3. Mondd ki, amit gondolsz!

Ez egy kis játék, amennyiben nevetni szeretnétek: ki mer bátrabban "beszólni" a mellette elhaladó vagy éppen szemben elsétáló, más nemzetiségű emberkének? Figyelem! Bizonyos káromkodásokat a külföldiek is értenek, valamint ne rossz szándékból válasszátok a szórakozás e fajtáját! Bármilyen buta, vicces, furcsa szavakat, mondatokat használhattok, amiket otthon soha nem mernétek egy zsúfolt utcán kiejteni a szátokon.
Felszabadító érzés, hogy bármilyen következmény nélkül beszélgethetsz a társaiddal, hiszen ti "egy bandában vagytok", egy nyelvet beszélték és a rengeteg ismeretlen járókelő egyetlen szót sem ismer fel a karattyolásból.

4. Hallgasd a honfitársaid!

Karácsony környékén bizony rengeteg magyar utazik Bécsbe, ezért sűrűn lehet hallani ismerős szavakat, amik minden pillanatban megdobogtatják az ember szívét. 

5. Menj el egy McDonald's-ba!

Nos, igen. Ha szeretnél jól lakni és nem horror áron vásárolni ennivalót a fővárosban, egy gyorskajálda kiváló helyszín. Mi nem szégyelltük magunkat, hogy ide vezetett a gyomrunk. A Maria-Theresian Platz közelében lévő Meki belülről valóságos palota, egy tiszta, fényes, hófehér épület ad helyszínt az étkezdének.
Ezúton is köszönetet mondunk annak a kedves bécsi párnak (és kislányuknak), aki legalább negyed órányi fel-alá járkálásunkat megszánták, majd hatalmas mosollyal és csillogó szemekkel adták át nekünk a helyüket. 
És drága zalaegerszegi fiatalok, ne feledjétek, hogy a magyarok mindenhol ott vannak és sosem tudhatjátok, ki érti meg, amit mondotok! :) 

6. Menj el a művészeti központba!

Hogy hogyan jutottunk oda, az számunkra is talány (a több órányi gyaloglás a metsző szélben és a sajgó lábunk lehet a megoldás), de végül egy színházterem ruhatárába kerültünk, ahol éppen véget ért a Rocky Horror Show című előadás. Elvegyültünk az özönlő osztrák látogatók között, velük együtt nézelődtünk, álldogáltunk (és használtuk az ingyenes, ragyogó tiszta wc-t). Különös érzés volt, hogy "nem otthon vagyunk", hogy ezek a férfiek és nők más nyelvet beszélnek, máshogy néznek ki, mint a megszokott, magyar arcok, mégis, alig különböznek tőlünk.

7. Ülj be egy felolvasóestre!

Hogy milyen érzés végighallgatni legalább öt-hat, feltörekvő osztrák felolvasását a saját művéből? Nos, a világ talán legfurább dolga, de mindenesetre, hatalmas élmény volt üldögélni a csekélyke látszámű néző között, velük együtt tapsolni és érdeklődve bólogatni, végighallgatni a lelkes írókat. Még úgy is, hogy fogalmunk sem volt, miről szóltak az adott könyvek.

8. Látogasd meg a természettudományi múzeumot!

Legalábbis az előterét mindenképpen érdemes. Sajnos a belépő ára alsó hangon is 10 euró, de látványnak már a kapun belépni sem utolsó! Maga az építmény pedig lélegzetállítóan gyönyörű, a bejárathoz lépcső bal oldalán lévő Europa szobor nyűgözött le minket leginkább.