Hasznos tanács a mindennapokhoz, de a bolygóközi utazásokhoz is. Galaxis útikalauz stopposoknak. Ismerősen cseng? Igen, készült belőle egy film is (ami a könnyvvel összevetve olyan, mintha egy borsószemet hasonlítanánk a borsóraguleveshez), de ajánlom, hogy a könyvet vegyük a kezünkbe. Terjedelmes, nem egy napos olvasmány és igazán megmozgatja az agytekervényeket, de pont emiatt, és az intelligens poénokért megéri belevágni.

És miért pont a mai napon? Azonnal magyarázom. 
Május 25-e a híres-neves Towel Day, azaz Törölközőnap!

Douglas Adams, a mű írója 2001. május 11-én hunyt el, és a két héttel a halála utáni napot rajongói azóta minden évben a törölközőjüknek szentelik.

De miért is ennyire fontos ez a tárgy? Íme a magyarázat a kalandor űrutazók számára:

„ A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá."

Elég magyarázattal szolgáltam, igaz? Nem is gondolná az ember, hogy milyen nagy dolog ez az egyszerű kis tárgy.

Egy kis tájékoztatót még adok a könyvhöz, hogy pontosan miről is van szó. 

A könyv egy homo sapiens, Arthur Dent kalandjait meséli el, ahogy jóbarátjával, a földön kívüli származású Ford Prefecttel, a Galaxis névleges elnökével, Zaphod Beeblebrox-szal, a majdnem-barátnőjével Trilliannel és egy depressziós robottal, Marvinnal az Arany Szív lopott űrhajón járják a világűr végtelenségét. A Földet, csodás kék lakóhelyünket ugyanis elpusztították a vogonok egy hiperűrút építése miatt. Útban voltunk sajnos. Hogy megmentése után, az egyetlen hímnemű emberként, szegény barátunk mi mindent él át például a Vendéglőben A Világ Végén vagy a bolygókészítő bolygón (igen!), azt inkább nem árulom el, Douglas Adams eredetijében elolvasható.

Főleg, ha hajt a kíváncsiság, hogy mi is a nagy válasz az "életre, a világmindenségre meg mindenre". Ígérem, meglepő lesz.

Maga a Galaxis Útikalauz Stopposoknak a könyvben lévő ismeretterjesztő könyv, amelyben minden információ megtalálható a bátor utas számára az összes bolygóról és azok létformáiról, hasznos tanácsokkal kiegészítve, a borítóján a legesleghasznossabbal: NE ESS PÁNIKBA!
A Földről csupán ennyi szerepel benne: Ártalmatlan. Ford ezt később így módosítja: Jobbára ártalmatlan.

Egy kedvenc idézet még a végére:

"Mióta ez a Galaxis létezik, hatalmas civilizációk születtek és pusztultak, születtek és pusztultak, születtek és pusztultak, s mindez olyan gyakorisággal történt, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni: az összes élőlény a Galaxisban
(a) fogékony a tengeribetegségre és az azzal rokon dolgokra, úgy mint: űrbetegség, időbetegség, történelembetegség meg miegymás, 
illetve 
(b) hülye."

Elnézést kérek.

És vigyázzanak a törölközőikre!