Hogyan könnyítheted meg egy szeretted életét, amikor éppen egy nehéz korszakon megy keresztül? Íme, következzen pár könnyen kivitelezhető tanács!

1. Emlékeztesd arra, hogy nagyra becsülöd!
Egy apró üzenet napközben, mellyel kitartásra bíztatod vagy egy reggeli indulás előtti "tudom, hogy képes vagy rá!" búcsú mind-mind óriási energialöket abban, hogy az érintett személy bátor szívvel vágjon neki a megpróbáltatásoknak.

2. Állíts össze egy ajándékdobozt!
Amennyiben tudod, hogy a gyermeked/párod/barátod imád rajzolni, festeni és kreatívkodni, néhány új zsírkréta, festék, papírlap szépen becsomagolva egy díszdobozban visszaadhatja a hitét a hobbija iránt érzett lelkesedésében. Könyvmoly esetén adható egy kis notesz gravírozott tollal, amelyek segítségével leírhatja a gondolatait, botanikusok számára egy zacskó különleges virágmag és így tovább. A lényeg, hogy írjunk mellé pár bíztató sort, miszerint nem szabad hagynunk, hogy az élet zűrzavarában ne jusson idő a munka és tanulás mellett az általunk kedvelt tevékenységekre!

3. Nézd meg vele a kedvenc filmjét!
Bekuckózni a meleg szobába egy zacskó chips-szel és együtt végigsírni vagy végignevetni egy filmet, talán az egyik leghatásosabb terápia. Kellenek az ilyen pillanatok is az életünkbe, amikor közösen elnyúlunk a kanapén és kizárjuk a világ összes problémáját.

4. Nevettesd meg!
Egy depresszív korszakban életmentő lehet, ha nem veszítjük el a humorérzékünket és a legmélyebb gödörben is képesek vagyunk nevetni. Tudnunk kell kacagni a világ zordságán!

5. Vidd el egy cukrászdába!
Egy gőzölgő kávé vagy forró csoki, valamlyen finom sütemény, illetve a szeretted társasága és kész a boldogság receptje!

6. Főzd meg neki a kedvenc ételét!
Amikor semmihez sincsen már energiája és hangulata, a legkisebb figyelmességek okozzák a legnagyobb örömöt. Lepd meg egy íncsiklandozó tál levessel vagy tápláló, egészséges főétellel és meglátod, egy teljesen új ember fog visszamosolyogni rád!

7. Juttasd eszébe, hogy bármilyen negatívnak látja is az életét, mindig lesz valaki, akiben megbízhat!
Ne hagyd magára, a legszomorúbb percekben is tudatosítsd benne, hogy rád mindig számíthat és mellette leszel. A magány érzése a leggyilkosabb fegyver, nem engedheted, hogy maga ellen fordítsa!

8. Készíts egy zenei listát!
A dallamos énekek jót tesznek a lelkünknek, főleg, amikor minden sötétnek tűnik. Nyújtsd át neki a legvidámabb és leginspirálóbb zenékből összeállított gyűjteményt és parancsolj rá, hogy mostantól csak ezeket hallgathatja, vesszenek a búskomor, depressziós nóták!

9. Hallgasd meg!
Ugye, milyen egyszerű? Sokszor nincs is szükség többre ennél, csupán két megértő és türelmes fülre, ami figyelmesen végighallgat, közbeszólás, vita és okoskodás nélkül.

10.  Segíts neki az ügyei intezésében!
Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a házból sem akaródzunk kilépni, de a fejünk felett már tornyosulnak a tennivalók. Amennyiben észrevesszük, hogy a szerettünk elmerül a tonnányi teendőben, ideje lépni! Egy gyors bevásárló körút vagy számlabefizetés a postán, már rengeteg könnyebbséget jelenthet.

11. Emlékeztesd rá, hogy mennyire szerethető és különleges ember!
Sokszor elfelejtjük az értékeinket és nem akarjuk észrevenni, hogy nem csak egy rakás tehetetlen szerencsétlenség vagyunk. Ekkor jön a drága megmentőnk, aki visszaránt a valóságba és az agyunkba vési ismét, hogy mik az erősségeink és remek tulajdonságaink.

12. Csak legyél ott!
Ha látod, hogy magán kívül zokog, őrjöng és csapkod, ne próbálkozz a szavakkal! Legyél mellette, kritika és bíráskodás nélkül. Nem fogja elfelejteni a jelenlétedet, azt, hogy a legszörnyűbb érzései közepette te nyugalmas kikötőként vele voltál.

13. Öleld meg - olyan sokáig, amíg csak szükséges!
Egy tipp: azok vágynak a legjobban a testi kontaktusra, akik a leginkább elutasítják azt! Egy hosszú ölelésebe belesűrítheted a fentebb felsoroltak mindegyikét, egy szívből jövő összebújás titokzatos gyógyerővel bír, bátran használd ezt az ingyes és könnyen hozzáférhető orvosságot!

14. Jöhetnek a szőrmókok!
Bármilyen négylábú kiskedvenc (értsd: cica, nyuszi, tengeri malac) hatásos lehet, de e célra talán a kutyák a legcsodálatosabbak. Olyan feltétel nélküli, sugárzó, önzetlen szeretetet és rajongást adnak nekünk, ami a legmogorvább szerettünknek is garantáltan mosolyt csal az arcára. Egy kis játék és séta a parkban a farokcsóváló jószággal és ismét képesek leszünk pozitívan állni az életünkhöz, akárcsak a kutyák az örök boldog vigyorral a pofijukon.

15. Irány a természet!
Egy pár órás kóborlás és barangolás erdőn, mezőn, réten és remekül kitisztulnak a gondolataink. A friss levegő és testmozgás áldásos hatását nem győzik az orvosok eleget mondogatni, higgyünk neki és vegyük fel a túrabakancsot!