Témaindítónak szánom az alábbi bejegyzést, abból a célból, hogy az elkövetkezendő hónapok során fényt derítsek mindazokra a problémákra, nehézségekre, feladatokra, célokra, vágyakra, valamint mindenekelőtt a lelki (és később a testi) változásokra, amelyeket mindannyian átéltünk, illetve kedves fiatal olvasóim, át fogtok élni tíz és húsz éves korotok között.  Az előbbi felsorolás, jelzem, nem teljes, több most nem említett, összetett témát kívánok érinteni a "Tinédzser problémák" vezérfonalú posztjaimban, amik segíthetnek az aggódó szülőknek és az ijfú emberpalántáknak, hogy épen, egészségen, sikeresen és mindenekelőtt boldogan vészeljék át ezt az igen bonyolult és izgalmas korszakot.

Kezdjünk is bele, egy rövid ismertetővel! 

Mit is jelenet a pubertás, illetve a tinédzser-, vagy más néven kamaszkor? Mikortól számítjuk, miben nyilvánul meg és mik azok a legfontosabb tényezők, melyek elől egyetlen ember sem menekülhet, amint a hormonok tombolása megkezdődik?

Biológiailag a nemi érést értjük e kifejezések alatt, amikor is gyermekből érett, szaporodásra alkalmas egyedekké fejlődünk. A hormonháztartás megváltozik, a test növekedésnek indul, a fiúk akár 23, míg a lányok 15-17 cm-et is nőhetnek néhány év leforgása alatt. Megindul a szexuális fejlődés, a testalak jelentősen megváltozik (páldául lányok esetén a vastagabb csípő egyre nyilvánvalóbbá válik, míg a fiúk válla kiszélesedik). A test változása általában 12-13 éves korban kezdődik (a kutatások alapján napjainkban hamarabb érnek a gyermekek, mint akár száz évvel ezelőtt, erről bővebben később), a tinédzserek számára az egyik legnehezebb feladat ennek az átalakuló testképnek az elfogadása. Lányoknál az első menstruácó, míg fiúknál az első merevedés után pedig ideális esetben megkezdődik a nemi szerepekkel való azonosulás. Ekkor vetődik fel a hetero-, homo- és biszexualitás kérdése a fiatal fejében.

A serdülőkori változások közé sorolhatjuk a társas viszonyok átalakulását, nevezetesen a családhoz és a barátokhoz fűződő viszonyokat. A fejlődő fiatal igyekszik egyre jobban függetlenedni a szülőktől, a felnőttektől, a tinédzserek sokkal több időt töltenek a barátaik, kortársaik körében, mint a családjukkal. Ennek oka, hogy a kamasz a különböző klikkekhoz, bandákhoz, csoportokhoz való tartozást fontosabbnak érzi, mint a családjához valót, mivel a vele egyidősekkel tud megbeszélni olyan őt érintő kérdéseket és problémákat, amelyeket véleménye szerint a szülők "úgysem értenének meg".  A szülőnek ennek ellenére kötelessége elérni, hogy a gyermeke nyíltan, bátran merjen vele beszélgetni, főleg ebben a sérülékeny időszakban, a deviáns ifjúsági csoportokhoz való csatlakozást elkerülendő!

A kamaszkorban az egyén identitása, önképe is átalakul. Ez a fejlődés egy életen át tartó folyamatot és kiemelendő, hogy krízisek sorozatát jelenti, az egészséges fejlődéshez elengedhetlen a sikeres krízis megoldás. A tinédzser sikeres krízis kezelésének eredménye az egységes, önálló énkép kialakulása, mely elengedhetetlen a későbbi teljes értékű, egészséges felnőtt élethez. Ebből a szempontból femerülhetnek olyan problémák, mint a gyors testi változásból adódó bizonytalanság, bizonytalan testkép, szociális kapcsolatk konfliktusai, melyek mind zavart okozhatnak az ifjú alakulóban lévő szerepében. Érdekességként megemlítendő a kamaszkori "többszörös én" megjelenése, azaz a tinédzser másként viselkedik például a vasárnapi családi ebéden és teljesen másként a barátaival, az iskola utáni bandázás alatt. Ez mind nehézségekhez vezet az egyénnél, hiszen el kell dönteni, hog melyik is az igazi, valódi énjük.

Tinédzser korban kezdjük el kialakítani a felnőtt társadalmi szerepeket (például munkavállalás, családalapítás), valamint tizennégy évesen (középiskola választás) és később tizennyolc évesen (felsőoktatás) döntetünk kell a továbbtanulás, szakmaválasztás és munkába állás kérdéséről.

Kamaszkorában tanulja meg az ember a felelősségteljes viselkedés szabályait, érzelmeinek kifejezését, gondolatainak közlését és a felnőtt emberekre jellemző kontrollt, továbbá a társadalmi morálokat.

Bevezetésem végére értem, remélem, ez a gyorstalpaló felkeltette a figyelmet a további posztok iránt.

Zárásként egy kérdést szeretnék feltenni: Ön hogyan élte meg a kamaszkorát (negatív-pozitív-semleges), illeve Te, aki még előtte állsz, hogyan képzeled el ezt az időszakot és az eddig látottak/hallottak alapján mik eddig a tapasztalataid?

Köszönettel, a szerző: Fürke

A kép forrása: www.buzzfeed.com