Témaindítónak szánom az alábbi bejegyzést, abból a célból, hogy fényt derítsek mindazokra a problémákra, nehézségekre, feladatokra, célokra, vágyakra, valamint mindenekelőtt a lelki (és később a testi) változásokra, amelyeket mindannyian átéltünk, illetve kedves fiatal olvasóim, át fogtok élni tíz és húsz éves korotok között. 

Kezdjünk is bele, egy rövid ismertetővel! 

Mit is jelenet a pubertás, illetve a tinédzser-, vagy más néven kamaszkor? Mikortól számítjuk, miben nyilvánul meg és mik azok a legfontosabb tényezők, melyek elől egyetlen ember sem menekülhet, amint a hormonok tombolása megkezdődik?

Biológiailag a nemi érést értjük e kifejezések alatt, amikor is gyermekből érett, szaporodásra alkalmas egyedekké fejlődünk. A hormonháztartás megváltozik, a test növekedésnek indul, a fiúk akár 23, míg a lányok 15-17 cm-et is nőhetnek néhány év leforgása alatt. Megindul a szexuális fejlődés, a testalak jelentősen megváltozik (páldául lányok esetén a vastagabb csípő egyre nyilvánvalóbbá válik, míg a fiúk válla kiszélesedik). A test változása általában 12-13 éves korban kezdődik (a kutatások alapján napjainkban hamarabb érnek a gyermekek, mint akár száz évvel ezelőtt, erről bővebben később), a tinédzserek számára az egyik legnehezebb feladat ennek az átalakuló testképnek az elfogadása. Lányoknál az első menstruácó, míg fiúknál az első merevedés után pedig ideális esetben megkezdődik a nemi szerepekkel való azonosulás. Ekkor vetődik fel a hetero-, homo- és biszexualitás kérdése a fiatal fejében.

A serdülőkori változások közé sorolhatjuk a társas viszonyok átalakulását, nevezetesen a családhoz és a barátokhoz fűződő viszonyokat. A fejlődő fiatal igyekszik egyre jobban függetlenedni a szülőktől, a felnőttektől, a tinédzserek sokkal több időt töltenek a barátaik, kortársaik körében, mint a családjukkal. Ennek oka, hogy a kamasz a különböző klikkekhoz, bandákhoz, csoportokhoz való tartozást fontosabbnak érzi, mint a családjához valót, mivel a vele egyidősekkel tud megbeszélni olyan őt érintő kérdéseket és problémákat, amelyeket véleménye szerint a szülők "úgysem értenének meg".  A szülőnek ennek ellenére kötelessége elérni, hogy a gyermeke nyíltan, bátran merjen vele beszélgetni, főleg ebben a sérülékeny időszakban, a deviáns ifjúsági csoportokhoz való csatlakozást elkerülendő!

A kamaszkorban az egyén identitása, önképe is átalakul. Ez a fejlődés egy életen át tartó folyamatot és kiemelendő, hogy krízisek sorozatát jelenti, az egészséges fejlődéshez elengedhetlen a sikeres krízis megoldás. A tinédzser sikeres krízis kezelésének eredménye az egységes, önálló énkép kialakulása, mely elengedhetetlen a későbbi teljes értékű, egészséges felnőtt élethez. Ebből a szempontból femerülhetnek olyan problémák, mint a gyors testi változásból adódó bizonytalanság, bizonytalan testkép, szociális kapcsolatk konfliktusai, melyek mind zavart okozhatnak az ifjú alakulóban lévő szerepében. Érdekességként megemlítendő a kamaszkori "többszörös én" megjelenése, azaz a tinédzser másként viselkedik például a vasárnapi családi ebéden és teljesen másként a barátaival, az iskola utáni bandázás alatt. Ez mind nehézségekhez vezet az egyénnél, hiszen el kell dönteni, hog melyik is az igazi, valódi énjük.

Tinédzser korban kezdjük el kialakítani a felnőtt társadalmi szerepeket (például munkavállalás, családalapítás), valamint tizennégy évesen (középiskola választás) és később tizennyolc évesen (felsőoktatás) döntetünk kell a továbbtanulás, szakmaválasztás és munkába állás kérdéséről.

Kamaszkorában tanulja meg az ember a felelősségteljes viselkedés szabályait, érzelmeinek kifejezését, gondolatainak közlését és a felnőtt emberekre jellemző kontrollt, továbbá a társadalmi morálokat.

Bevezetésem végére értem, remélem, ez a gyorstalpaló felkeltette a figyelmet a további posztok iránt.

Zárásként egy kérdést szeretnék feltenni: Ön hogyan élte meg a kamaszkorát (negatív-pozitív-semleges), illeve Te, aki még előtte állsz, hogyan képzeled el ezt az időszakot és az eddig látottak/hallottak alapján mik eddig a tapasztalataid?

Köszönettel, a szerző: Fürke

A kép forrása: www.buzzfeed.com